EUROSTARS

A fejlődéssel bekövetkező technológia forradalom a szerszámgépekkel szemben is egyre növekvő elvárásokat támaszt. Forgácsolási eljárások termelékenységének növelése azonban gyakran korlátokba ütközik a nagysebességű megmunkálás során kialakuló káros rezgéseknek következtében. A jelenleg kihasználatlan lehetőségek elérése érdekében kiemelten fontos a megmunkáló szerszámok rezgéseinek elkerülése, a kialakuló deformációk kompenzálása, valamint forgácselakadás megszüntetése. Ezek figyelmen kívül hagyása felelős a legtöbb esetben a bekövetkező tönkremenetelért, a megmunkált felület minőségének jelentős romlásáért, és a szerszámkopás növekedéséért.

A belső esztergálás olyan forgácsolási folyamat, mely során hosszú, kinyúló szerszám segítségével a munkadarab belső felülete munkálható meg. A folyamat közben a karcsú szerszám könnyen öngerjesztett regeneratív rezgéseket generálhat, amelyek negatívan befolyásolják a megmunkált felület minőségét. A kis merevségű szerszám deformációja pontatlan és rossz felületi minőséggel gyártott terméket eredményez. Mindezek mellett a forgácselakadás is súlyos károkat okozhat, mivel elzárva a hűtőfolyadék áramlását a szerszám tönkremenetelét okozhatja. Számtalan alkatrész gyártása során kulcsfontosságú a folyamat által biztosított nagy pontosság, mely elvárt a repülőgépipar, az autóipar, a feldolgozóipar, vagy az energetikai szektor részéről is. Jelentős piaci igény mutatkozik tehát egy olyan ipari megoldás kifejlesztésére, amely garantálja a belső esztergálási folyamatok termelékenységének növekedését megszüntetve a jelenlegi korlátozó hatásokat.

A projekt célja egy belső esztergáláshoz tervezett mechatronikai szerszámbefogó megtervezése, amely megoldást nyújt a három említett problémára, azaz a nemkívánatos szerszámrezgések elkerülésére, szerszám deformációk kompenzálására és a forgácselakadás megszüntetésére. A létrehozott új termék az ipari partnerek számára közvetlen gazdasági előnyöket nyújt a gyártás termelékenységének növelése által