2018-1.1.1-MKI-2018-00229

1-20 kW teljesítmény tartományú egyenáramú villanymotor hajtás- és szabályozóelektronika fejlesztés szerszámgépek fő- és mellékhajtásaihoz

 

A projekt célja egy nagy teljesítményű egyenáramú szervó motor hajtás fejlesztése, elsősorban szerszámgépek vezérléséhez. A fejlesztés megteremti a lehetőséget az elavult vagy meghibásodott vezérlőkkel rendelkező nagyteljesítményű egyenáramú motor hajtású szerszámgépek költséghatékony felújítására/pótlólagos automatizálására/NC vezérléssel ellátására a mechanika megbontása, illetve motorok cseréje nélkül. A szerszámgépek megkövetelik a vezérelt tengelyek nagy pontosságú pozicionálását, amely feladat teljesítéséhez a projekt keretében fejlesztett motor vezérlő alkalmas lesz egyenáramú motorok nyomaték-, valamint sebességszabályozására, kiegészítve nagy sebességű valós idejű EtherCAT kommunikációval. A fejlesztés magába foglalja a szervóhajtás elektronikájának tervezését, beleértve a logikai, valamint erősáramú egységeket, a vezérlő program írását, valamint a modul házának és hűtőrendszerének készítését. A rendszer lehetőséget biztosít modell alapú szabályzásra, így szerszámgépes applikációk esetén a szerszámpálya egyenetlenségeiből, kiegyenlítő tartályok nemlinearitásából, csatolt tömegmátrixú kialakításból adódó hatások előrecsatolására.

A termék fő célcsoportja a hagyományos, vagy elavult vezérlőjű gépekkel rendelkező cégek, akiknek igényük lenne a rendszerük modernizálására. Az egyenáramú hajtás segítésével az elavult szerszámgépek alkalmasak lesznek a modern elvárások teljesítésére, az elektromechanikai egységek lecserélése nélkül. Magyarország, sőt Közép-Kelet-Európa számos szerszámgépével kapcsolatban felmerül az igény a modernizálásra, melynek az elvégzéséhez szükséges költségeket a kifejlesztett egyenáramú szervó hajtás segítéségével csökkenteni tudjuk és így olyan gépek modernizálása is gazdaságossá válnak, melyek megtérülő használatára más úton nincs lehetőség.